solymászatról mindenkinek, elméletek, ismeretek, kalandok

a solymászat kialakulásának a feltételeiről a solymászat évezredes szerepéről a hadászatban, a sportban , a fenntartható használat elvének alkalmazásában. solymászati módszerek stílusok, solymász kalandok.

 

A magyar solymászat története 1945 -76 között.


A solymászat e korszakáról többen is írtak, általában hallomásból, mások elbeszéléseiből, cikkeiből. Ezen írások sok esetben nem tükrözik a valóságot.

Az előzmények és a 45 utáni társadalmi-politikai változások figyelembe vétele nélkül egyes emberek álláspontja nem érthető meg.

39-ben a vadászat kiemelkedő vezetői a madártan nemzetközi hírű tudósai vettek részt a Magyar Solymász Egyesület megalapításában. (Nemeskéry Kiss Géza, Nádler Herbert, Pátkai Imre, Vertse Albert.....) Ők lehetőségeikhez képest mindent megtettek, hogy a solymászat hamu alatt sunnyadó parazsát lángoló tűzzé szítsák.

45 után a solymászatot úri hagyománynak tekintették. S ahogy az egyéb hagyományos vadászati módokat betiltották, sokan a solymászatot is ellenséges szemmel nézték. (Lelovich cikkei, könyvei betekintést nyújtanak a solymászat, a solymászok megitélésébe.)

Ezt a helyzetet rontotta Bástyai Lóránt 1957-es "disszidálása" mely akkor a hazaárulás után a legsúlyosabb bűnnek számított, s ezt tetézte Lelovich 2-éves internáló táborba zárása. Azaz a solymászok elnöke és solymászmestere súlyos politikai bűnt követtek el. 

Mindezek következménye lett, hogy a régi neves solymászok és a solymászatot pártoló vezetők, szakemberek elfordultak a solymászattól egyesek letagadták solymász múltjukat, mások a solymászat kérlelhetetlen támadásával igyekeztek solymász multjukat feledtetni. (pl: Sterbetz István -egy OTvH-n belüli- álláspont előkészítő anyagban a solymászat szót is töröltette volna)

Vadászati oldalról tekintve kezdetben nem jelentett problémát, hogy egyesek madárral (is) vadásznak mert ezt a törvény nem tiltotta. A vadászat jogi kereteinek szigorításakor a törvény kimondta, hogy csak vadászfegyverrel lehet vadat elejteni. (a kivételek között a solymászat nem szerepelt).

A solymászat megitélését Világméretekben rontotta a ragadozó madarak drasztikus fogyatkozása, melynek okát a tudósok jelentős hányada a solymászat a solymászat újkori reneszánszában látták. Csak jóval később voltak hajlandóak elfogadni a DDT és a klórozott szénhidrogének negatív hatását a csúcsragadozókra (és az emberre). E nagy kampányokban kevés szó esett a magaslégköri atomkisérletek és az évi sok ezer ragadozó madár elpusztításával járó szervezett duvad irtás hatásairól.



Alíg hallgattak el a mfegyverek az MSE egykori vezetői, Bástyai és Lelovich vezetésével 1945-ben megalakították a Magyar Solymász Vadásztársaságot. A vadászatot szabályozó új rendelet megjelenése után 1946.     ...án újjá alakuló gyülést tartottak, melyen elfogadták a társaság alapszabályát. /Alapító tagok:

 A folytatást elnyelte a számítógép szelleme, de külön megírom és bemásolom.Elsőként fogok fotókat közölni a Hungária Solymász Klub jelvényéről és nagy plakettjéről,...türelem!! Az adatokat dokumentumok alapján igyekszem pontosítani, mert a vissza emlékezések több év pontatlanságot tartalmaznak, majd erre hivatkozva, mint hiteles forrásra ezeket az adatokat láthatjuk a különböző írásokban. 

 

ms4576_001.jpg

 

ms4576_002.jpg

 

 

dsc_0008.jpg

A Hungária Solymász Klub plakettja. A klub ezt adta azon tagjának aki a solymászatért kiemelkedő munkát végzett.

(Bogyai Frigyes tulajdona, a kép forrás megjelöléssel közöéhető.)

 

hsc_jelveny_du_ci.jpg

HSC (1965 - 68) plakett,  fotó: Szabó József Duci

 



Weblap látogatottság számláló:

Mai: 11
Tegnapi: 61
Heti: 152
Havi: 542
Össz.: 130 378

Látogatottság növelés
Oldal: Magyar solymászat 1945-76
solymászatról mindenkinek, elméletek, ismeretek, kalandok - © 2008 - 2024 - solymaszat.hupont.hu

A HuPont.hu honlap ingyen regisztrálható, és sosem kell érte fizetni: Honlap Ingyen.

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »